Tuinhuizen en overkappingen zoals een loungeruimte of uitbouw, zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. Uiteraard zijn niet alle houtsoorten hetzelfde: De ene soort heeft een sterke structuur en is goed weerbestendig terwijl de andere houtsoort iets sneller verkleurt. De Stijlfactorij maakt voor outdoor houtbouw vooral gebruik van Douglas hout.


Douglas hout

Deze houtsoort komt oorspronkelijk uit Noordwest Amerika (Oregon Pine) maar groeit ook in West-Europa. Het is een roodachtige naaldhoutsoort, grof van structuur en een van de meest duurzame naaldhoutsoorten van Europa door het hoge gehalte aan kernhout. Onbehandeld Douglas hout heeft een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar zolang contact met de grond vermeden wordt. Je ziet deze houtsoort daarom vaak in veranda's, overkappingen, prieeltjes, gevelbetimmering en andere buitentoepassingen.

Mede door de duurzaamheid van Douglas hout is het toepassen van deze houtsoort voor outdoor houtbouw erg aantrekkelijk. Het hout is makkelijk te bewerken wanneer het vers gezaagd is en voor schroeven en spijkers hoeft niet voorgeboord te worden. Steeds vaker wordt Douglas hout als alternatief gebruikt voor andere hardhoutsoorten zoals eiken, o.a. vanwege de goedkopere prijs.

 

FirmoWood

FirmoWood is “thermisch gemodificeerd hout”. Dat wil zeggen dat de levensduur van het hout wordt verlengd door het op een milieuverantwoorde manier te behandelen. Normaliter worden er allerlei chemicaliën gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij impregneren. Bij impregneren wordt alleen de buitenkant van het hout verduurzaamd, de kern wordt niet geraakt.

Met FirmoWood wordt de structuur van het hout verbeterd door het hout met stoom onder druk te behandelen. Hoe dik de balk of paal ook is, de verduurzaming rijkt tot het hart van het hout. Helemaal puur natuur: er wordt alleen gebruik gemaakt van water en hitte. Door het kunstmatig kapot maken van de celstructuur van het hout, kent het hout vrijwel geen werking meer. De stoffen die tijdens het proces uit het hout worden gedreven zijn voor insecten en schimmels een voedingsbodem. Vanwege het verdwijnen van deze stoffen is het hout voor hen niet meer interessant om zich in te nestelen.

Omdat het hout op een duurzame en milieuvriendelijke manier behandeld is, zijn steeds meer opdrachtgevers en architecten geïnteresseerd om met dit houtbouw materiaal te werken. Het levert een product op wat duurzaam, milieuvriendelijk, vormvast, makkelijk bewerkbaar én betaalbaar is. Deze houtsoort wordt ook wel Thermohout genoemd.

 

 

 

Nieuws